EPA en DHA

Meervoudig onverzadigde vetzuren, zo worden omega 3-vetzuren ook wel genoemd. Ze zijn te vinden in onder andere visolie. EPA en DHA zijn afkortingen voor respectievelijk eicosapentaeenzuur en docoshaexaeenzuur.

Het belang van EPA en DHA

Ze zijn beide veel te vinden in vis, maar ook in schaal- en schepdieren. EPA en DHA zijn ook wel bekend onder de noemen visvetzuren, waar meteen hun oorsprong mee wordt benadrukt. Waar zijn EPA en DHA vooral te vinden? En hoe veel heb je er van nodig, wil je gezond zijn? Hoe kan ik het beste EPA en DHA innemen? Hieronder wordt een beschrijving gegeven van deze vragen. Het artikel zal eindigen met de boodschap dat het in elk geval belangrijk is om voldoende van deze stoffen binnen te krijgen. Het zijn voedingsstoffen die daadwerkelijk positieve effecten hebben op de gezondheid. Daarom ook dat er een heel artikel aan gewijd wordt, zodat het belang van deze vetzuren nogmaals wordt benadrukt.

Waar zit EPA en DHA in?

EPA en DHA zijn dus visvetzuren en zijn dus logischerwijs te vinden in soorten vis. Vooral in vette vissoorten zijn deze vetzuren te vinden. Hierbij kun je denken aan makreel, zalm, forel, haring en sardines. Witte vis, wat in zekere mate iets magerder is, bevat ook wel deze vetzuren, maar in mindere mate dan bij de vette vissoorten. Het is echter niet alleen vis waar deze stoffen in te vinden zijn. Ook in bepaalde soorten margarines is EPA en DHA te vinden, omdat het daaraan is toegevoegd. Dit wordt dan meestal gedaan om ervoor te zorgen dat je voldoende van EPA en DHA binnenkrijgt. Het is immers een voedingsstof die je net als allerlei soorten vitamines voldoende binnen moet krijgen om ervoor te zorgen dat je volledig fit blijft. EPA en DHA zit daarnaast ook in speciale capsules die ontwikkeld zijn om ervoor te zorgen dat mensen die vegetarisch zijn of niet zo veel vis eten toch voldoende EPA en DHA kunnen binnenkrijgen.

Waar komt EPA en DHA vandaan?

EPA en DHA komen niet uit de vissen zelf. De vissen kunnen dit namelijk niet zelf maken, dus het moet ergens anders vandaan komen. Uit onderzoek blijkt dat het komt uit algen. Vissen eten dit en krijgen dit op deze manier in hun lichaam. Om visoliecapsules te maken, zie je dus ook vaak dat daarbij gebruik wordt gemaakt van algen. Ook voor medicijnen waar EPA en DHA voor nodig zijn, wordt gebruik gemaakt van de algen waar het in ontwikkeld wordt. Een andere manier om aan EPA en DHA te komen, is via een ander omega 3-vetzuur, namelijk ALA. Echter komt hier niet zo heel veel EPA en DHA uit en is het iets wat zelf ook nodig is in het lichaam, dus het is niet handig om alleen te rekenen op ALA.

De gezondheidseffecten van EPA en DHA

EPA en DHA zijn erg belangrijk voor de gezondheid van de mens. Het is daarom geen slecht idee om je dagelijkse voeding aan te vullen met een normale dosis DHA en EPA. Dit doe je onder andere door het eten van vis, maar uit onderzoek blijkt dat een sterker effect wordt bereikt als je naast het eten van vis ook nog visoliecapsules neemt. Hier zit namelijk voldoende DHA en EPA in en dan weet je zeker dat je de juiste dosis per dag krijgt. De effecten van het voldoende binnen krijgen van DHA en EPA zijn groot. Zo blijkt dat het goed is voor de verlaging van de bloeddruk. Ook is het zo dat er een lagere kans op hartziekten is bij de juiste hoeveelheid DHA en EPA op een dag. Zo zou het risico op een hart- of vaatziekte met 10% afnemen als er elke dag een gram DHA en EPA wordt ingenomen. Ook is het innemen van EPA en DHA heel belangrijk bij een zwangerschap, omdat dit positieve effecten heeft voor het ontwikkelen van de hersenen van de baby. Ook het netvlies van de baby ontwikkelt beter op het moment dat je EPA en DHA in voldoende mate binnenkrijgt. Bij de voeding van jonge baby’s zit ook EPA en DHA om ervoor te zorgen dat zij het zelf ook binnen krijgen, omdat ze dit zelf nog niet kunnen aanmaken op die leeftijd.

Zorg voor voldoende EPA en DHA door uw voeding aan te vullen met visoliecapsules