Omega Vetzuren, welke zijn er en wat is het verschil?

Omega 3 heeft talrijke goede effecten op onze gezondheid. Zo is er al uitgebreid onderzoek gedaan naar de omega 3 EPA en DHA. Daaruit bleek dat deze kunnen helpen om onze bloeddruk te verlagen, reuma en artritis te voorkomen of genezen, onze cholesterolwaarden onder controle te houden, gewicht te verliezen en hart- en vaatziektes te vermijden. Dat zijn enkele van de ‘fysieke’ effecten ervan. Maar ze hebben nog op een ander gebied positieve effecten zo blijkt.

Positief effect op de hersenen

Er is ook bekend dat ze een belangrijke rol spelen in de goede werking van onze hersenen. Zo zijn ze bij baby’s en kinderen noodzakelijk voor een goede ontwikkeling van het neurologisch systeem en zenuwstelsel. Maar ook volwassenen moeten zorgen voor een goede balans van omega vetzuren in hun dieet. Als deze balans verstoord wordt kan dit de oorzaak zijn van depressies, stemmingswisselingen, zenuwachtigheid, slaap- en geheugenproblemen.

Onvoldoende omega 3 in het gemiddelde dieet

Ons westerse dieet bevat veel te weinig omega 3 vetzuren in verhouding tot andere omega vetzuren. Veel wetenschappers gaan ervan uit dat dit wel eens de belangrijkste verklaring zou kunnen zijn voor het voorkomen van een aantal ziektes en aandoeningen die in niet-westerse landen zo goed als niet lijken voor te komen. Ze raden dan ook aan extra in ons dieet op te nemen, liefst in de vorm van visolie capsules.

Verschillende types

Er zijn verschillende types omega vetzuren. De belangrijkste zijn echter EPA en DHA. Deze vinden we zo goed als alleen terug in vis, meer bepaald vette vis zoals bijvoorbeeld tonijn of makreel. Er zitten ook vetzuren in planten, zaden en noten maar dit zijn zogenaamde ALA. Het is vooral aan EPA en DHA dat mensen een tekort hebben.

Omdat we deze enkel uit vis kunnen halen en omdat teveel vis eten niet gezond is vanwege de opstapeling van giftige zware metalen in vissen is de enige goede keuze deze via visolie capsules aan ons dieet toe te voegen. Visolie capsules van goede kwaliteit zijn gefilterd van zware metalen en afhankelijk van de dosering volstaan twee tot drie capsules per dag om de zuren in ons lichaam terug in balans te brengen tegenover de andere zuren.

Omega 6 vetzuren

Er is veel controverse over omega 6 vetzuren. We hebben ze wel nodig in een evenwichtig dieet maar het lijkt erop dat de meeste mensen er momenteel te veel van eten. We hebben het op deze site uitgebreid over de gezondheidsvoordelen die omega 3 vetzuren ons kunnen bieden. Maar soms hoor je ook wel eens spreken over die andere varianten. Zijn die dan niet essentieel? Waarom moeten we daar geen supplementen van nemen?

6 moet in balans zijn met 3

De sleutel zit hem in het evenwicht tussen vetzuren. En het is net die balans die in ons moderne westerse dieet helemaal naar de verkeerde kant is doorgeslagen zo zeggen artsen en wetenschappers. Sinds onze manier van voeding bereiden volledig geïndustrialiseerd is en in het gemiddelde dieet tal van producten zitten die zijn bereid met maïsolie, palmolie of zonnebloempittenolie krijgen we veel meer omega 6 vetzuren binnen dan omega 3 vetzuren.

Teveel verstoort het immuunsysteem

Omega 6 is essentieel voor de opbouw van onze lichaamscellen. Als zo een cel ‘aangevallen’ wordt door bijvoorbeeld een virus of een ontsteking dan zullen omega 6 vetzuren een alarm sturen naar ons immuunsysteem.  Deze kunnen dit immuunsysteem juist vertellen dat het terug in rustmodus mag gaan. Doordat er veel te veel van in ons lichaam zitten geraakt ons immuunsysteem  helemaal in de war, wat onder andere zorgt voor chronische ontstekingen. Maar ook in ons brein zorgt een teveel aan omega vetzuren voor problemen: concentratiestoornissen, rusteloosheid, depressieve gevoelens… In onze westerse samenleving zit eigenlijk al genoeg, eigenlijk zelfs in veel gevallen al teveel. Een tekort er in dus eigenlijk uitgesloten. We zouden er goed aan doen in ons dieet de inname ervan een beetje in te perken en anders in elk geval de balans met omega 3 te herstellen door extra in te nemen, in de vorm van visolie capsules bijvoorbeeld want dit is het meest effectief en bevat exact dat we nodig hebben.

Vul vandaag nog jouw tekorten aan met hoogwaardige visoliecapsules