Waar zit omega 3 in

Omega 3 is een verzameling aan onverzadigde vetzuren. Omdat ze goed passen in een gezond voedingspatroon is het zaak dat u voldoende Omega 3 binnenkrijgt. Daarom is het goed om te weten in welke voedingsmiddelen u dit allemaal kunt vinden.

De verschillende bronnen van omega 3

Omega 3 is namelijk uit verschillende bronnen te halen. Door deze goed te combineren is het mogelijk om dagelijks aan de aanbevolen hoeveelheid te komen. Omdat het verschillende vetzuren betreft haalt u ze ook uit verschillende middelen en moet u zorgen dat u de juiste variatie in uw dagelijkse voeding aanbrengt voor een optimaal resultaat.

Het vetzuur ALA

Wanneer het gaat over de Omega 3 vetzuren dan zijn de drie bekendste zonder twijfel alfa-linoleenzuur (ALA), eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Wanneer u op zoek gaat naar middelen waarin ALA zit, dan komt u al snel uit bij verschillende soorten olie. Denk allereerst aan lijnzaadolie. Daarnaast zijn bijvoorbeeld ook raapzaadolie, sojaolie en een groot deel van de margarines die in de winkel te koop zijn goede bronnen voor het vetzuur ALA. Omdat u dit niet zelf in uw lichaam kunt aanmaken is het noodzakelijk om het via deze manier voldoende tot u te nemen. Ook in walnoten, vlees en groene bladgroente kan ALA worden gevonden.

De vetzuren EPA en DHA

EPA en DHA liggen dichter bij elkaar. Daardoor zijn ze ook meer in dezelfde voedingsmiddelen te vinden dan ALA. De meest bekende bron is vis. Eigenlijk zijn alle vette vissoorten goede bronnen hiervoor. Denk aan bijvoorbeeld makreel, zalm, haring en forel. Witvis kan ook EPA en DHA bevatten, maar vaak wel in flink lagere concentraties dan vette vis. Het is echter lastig om alleen aan de hand van het eten van vis voldoende van deze middelen binnen te krijgen. Daarom worden vaak andere manieren ook aangeraden. Denk bijvoorbeeld aan voedingssupplementen.

Visolie in capsules

Een supplement waarmee u gemakkelijk de dagelijks aanbevolen hoeveelheid Omega 3 kunt bereiken is de visoliecapsule. Dit is een zeer geconcentreerde vorm waarin EPA en DHA te vinden zijn. Het is immers zo dat het niet aan te raden is om vis als vervanger van vlees of gevogelte te zien. Vis moet aanvullend werken op het gezonde voedingspatroon dat u voor uzelf heeft opgesteld. Daarom is het een goed idee om visolie uit capsules te halen. Dit maakt het immers gemakkelijker om aan een gezond voedingspatroon te kunnen blijven voldoen. U hoeft dan immers niets te veranderen om vis in te passen.

Andere bronnen

Er zijn verschillende andere bronnen waar u tot bepaalde hoogte ook EPA en DHA uit kunt halen. Denk bijvoorbeeld aan eieren of vlees en gevogelte. Dit komt omdat de stof vaak in het voer zit waarmee de dieren zijn gevoerd. Via die weg is het dan in een bepaalde mate in bijvoorbeeld de kip aanwezig. Daarnaast kunnen EPA en DHA kunstmatig aan producten worden toegevoegd. Dit wordt vaak bij margarines gedaan. Omdat hier ook ALA in zit, kunt u op deze manier van alle drie de bekende vetzuren al een bepaalde concentratie binnenkrijgen. Een totaalpakket waarin al deze voedingsmiddelen voorkomen kan een goed plan zijn.

Zet een stap in de goede richting door hier uw visoliecapsules aan te schaffen!

Leave a Reply 0 comments